Mededeling

Zonnebaars gespot op ML

23 september 2020

Deze zomer zijn de eerste rapporten binnengekomen van het succesvol verschalken van de zonnebaars. Omdat de jonge vis zich huist in scholen werden er vaak verschillende exemplaren gevangen op dezelfde plek. Nature Today had er alvast dit over te zeggen.

De zonnebaars, een mooie vis die vaak in vijvers wordt gehouden bij koi karpers om ze vrij te houden van parasieten. Maar ook een invasieve exoot die is opgenomen in de Europese Unielijst met soorten die de inheemse natuur bedreigen. In de Benelux komt deze soort helaas niet alleen in vijvers voor, maar ook in de natuur. Daar zorgen ze voor grote schade.

We willen onze leden vragen om nauwlettend toe te zien indien de populatie toeneemt en er alsmaar meer worden gevangen. Men kan dit rapporteren via onze facebook MillenniumLake Members pagina of via email.  

Het volledige artikel over het verkoopverbod en de opname in de Europese Unielijst van schadelijke soorten kan u hier nalezen. 

Hoopvol is echter dat een gezonde snoekpopulatie de exoot alsnog onder controle kan houden. Snoeken bestrijden uitheemse zonnebaarzen.

 

 

You Might Also Like